Olemmeko ikuisesti EU:ssa?

Suomen EU-vastuut voivat kasvaa jopa kymmeniin miljardeihin euroihin koronakriisissä. EVM, Sure, elpymisrahasto, EIP, monivuotinen rahoituskehys, EKP ovat yhteensä jopa tuhansia miljardeja euroja.

Lahjoituksissa ei ole takaisinmaksuvelvoitetta. Lainat eivät ole enää ehdollisia. Esim. EVM-lainaa nostavan maan ei tarvitse sitoutua talousuudistuksiin. Holtittomasti taloutensa hoitaneet eteläisen Euroopan maat saavat jatkaa entisellä tyylillään. On vaikeaa kuvitella, että tienaisimme tällä tai saisimme edes omiamme takaisin, kuten Kreikka-lainojen kohdalla sanottiin.

Vastuiden noston rinnalla vahvistuu avoin liittovaltiopolitiikka. Sitä ei edes peitellä enää, ei edes Suomessa. Liittovaltiossa pieni Suomi ei päätä mistään. Meillä on Etelä- ja Keski-Eurooppaan verrattuna syrjäinen sijainti ja erilaiset sääolosuhteet, mitkä omalla politiikalla pystymme huomioimaan. EU liittovaltiosta sanellulla politiikalla meille jää vain liittovaltiosta suurten maiden jyräämien päätösten toteutusten vastuu rangaistusten uhalla.

Olemalla mukana näissä vastuissa ja takauksissa, olemmeko pysyvästi sidottu EU:hun ja sen tulevaan kehitykseen. Tietysti taustalla on Saksan ja Ranskan pankkien pelastaminen, mutta onko vastuiden taustalla myös ajatus estää vastuissa mukana olevia maita irtautumasta EU:sta, kuten britit tekivät? Onko näihin vastuisiin sitoutuminen samalla naula itsenäisen kansallisvaltion, Suomen arkkuun?

Valtioneuvoston kanslian laskelmien mukaan kokonaisvastuut olisivat noin 21 – 40 miljardia euroa. Mitä jos eroaisimme eurosta ja käyttäisimme tuon rahan oman kansan hyväksi? Mitä sillä saisi Suomessa, jos se käytettäisiin suomalaisten hyväksi? Suomen tieverkon korjausvelkaan 2,4 miljardia euroa? Hoitajamitoituksen nosto 250 miljoonaa euroa? Koko sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan määrärahojen kaksinkertaistaminen 14,8 miljardia euroa? Kuntien valtionosuuksien kaksinkertaistaminen 7 miljardia euroa?

Nämä summat ovat tietysti täysin teoreettisia. Suomella ei ole 21 – 40 miljardia euro jakaa kenellekään. Näitä rahoja ei ole. Silti niitä ollaan jakamassa holtittomasti velkaantuneille maille lahjoina tai vakuuksina, jotta EU:n liittovaltiokehitys ei vaarannu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *