Maskigate – pelottavaa valtapeliä?

Kuinka monta virkamiestä joutuu eroamaan, ennen kuin tämän hallituksen ministerit ottavat vastuuta päätöksistään? STM on toiminut koko koronakriisin ajan päävastuullisena tiedottamisessa. Silloin tiedotusvastuuta tai vastuuta ei voi ulkoistaa vaikkapa Työterveyslaitokselle.

Koko kevään ministereiden ja STM:n taholta painotettiin, että hyvä käsi- ja yskimishygienia ja 1-2 metrin turvavälit riittävät takaaman kansalaisten turvallisuuden. Maskeista ei sanottu olevan hyötyä, ne olivat jopa vaarallisia ja niitä ei edes todennäköisesti osattaisi käyttää oikein. Kuitenkin jo maaliskuussa uutisoitiin, että korona leviää myös aerosoli- ja pisaratartuntoina.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tiedotti jo huhtikuussa, että kasvonaamioiden käyttöä yhteisössä voitaisiin harkita, etenkin kun käy kiireisessä suljetussa tiloissa, kuten ruokakaupoissa, ostoskeskuksissa tai käytettäessä julkista liikennettä. Huhtikuussa useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa suositeltiin maskeja tai ne olivat pakollisia julkisissa liikennevälineissä tai lentokentillä.

Aiheellisesti myös kyseenalaistettiin, miksi terveydenhuoltohenkilökunta käyttää maskeja, jos niistä ei ole mitään hyötyä? Oli selvää, että kaikki maskit eivät estä tartuntaa, eivätkä kaikki käytä niitä oikein, mutta kaikki maskit pienentävät tai estävät toisen tartuntariskiä. Miksi kehotettiin peittämään suu aivastaessa, jos suun peittäminen ei auta tartuntojen leviämisessä? Perusteet sille, miksi maskeja ei suositeltu, ovat täysin absurdit.

Vaikka meille toisin kerrottiin, niin maskejahan ei ollut riittävästi keväällä. Olisikin ollut vastuutonta suositella sairaalakäytössä käytettäviä maskeja kaikille. Mutta mikä esti sen, ettei suomalaisille suositeltu kangasmaskeja ja opastettu vaikkapa itse tekemään niitä? Kun kysyntää on, myös tuotantoja saadaan käyntiin nopeillakin aikatauluilla.

Kuinka moni on sairastunut tai kuollut, koska ihmisille on kuukausien ajan toistettu, että käsienpesu ja 1-2 m turvavälit riittävät? Siis taudissa, jonka jo maaliskuussa tiedettiin leviävän myös aerosoli- ja pisaratartuntana. Montako yritystä sairastuneiden määrien kasvaessa ja rajoitusten kiristyessä on saatettu konkurssien ja lopettamisien tielle? Kuinka monta yritystä olisi voitu pitää auki, jos maskisuositus olisi annettu jo keväällä?

Missä on raja poliittiselle pelille? Onko kaiken takana ollut hallituksen halu vain tehdä asiat eri tavalla, kuin oppositio vaati? Jos näin on, niin hallitus pelaa pelottavaa valtapeliä suomalaisten kustannuksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *